Toplumsal söylemler ile oluşturulan öznellikler bizlerin pek çok konu, olgu, olay ve kavram hakkında kanılara sahip olmamıza neden olmaktadır. Bu kanılar zihnimizde çoğu zaman imgeler vasıtasıyla var olur. Bahsi geçen imgeler ise aslında tam olarak ideolojinin savaş alanıdır. Bu anlamda görsel sanatlarda dahil olmak üzere görsel kültürün ürünlerinin tamamının ideolojik olduğu kabul edilmelidir. Bu sayfa yaygın bir şekilde insanların zihinlerinde şekillenen imgeleri tersten gören ve bu imgeleri yenileri ile değiştirme konusunda insani değerler çerçevesinde çaba harcayan filmleri sizlere sunacak. izlediğiniz bu tür filmleri paylaşmak için Email: selcukulutaş1980@gmail.com.
Andrey Zvyagintsev LEVIATHAN
Son yıllarda toplumsal çöküşmeyi ve insanın modern toplumlardaki varoluşunu, siyasetin kirliğini, dini arınmayı, ve bu bağlamda küçük insanın buhranlarını en iyi anlatan filmlerden bir tanesi. Açıkça Rus edebiyatının devamı gibi… Yönetmenin bakış açısı insani değerler üzerinden şekilleniyor.
…
Lars Von Trier, Dog Ville
Nietzsche metinlerinden etkilenen yönetmen, demokrasi, kavramına imgesel bir saldırı gerçekleştiriyor. Güç kavramı üzerinden insanın gücü ele geçirince güçsüz olana neler yapabileceğini filmde gösteriyor. diğer tarafta ise sıradan insanın o masum sıradan insanların gücü ele geçirince nasıl vahşileştiğini göstererek Nietzsche’yi haklı çıkarıyor. Fİlmde imgesel saldırı bununla kalmıyor toplumsal pek çok kabul gören kanıya ciddi bir taaruzla karşılaşacaksınız. Yönetmen insan sorunu üzerinden bir bakış açısı geliştiriyor.
….
Nuri Bilge Ceylan, Bir Zamanlar Anadolu’da
Anadolu diyince özellikle Türkiye’de herkesin aklında olumlu imgeler canlanmakta. Şaka gibi ama bazlama, börek, çörek üçlüsünden yola çıkarak misafir perver iyi insanlar hayal ederiz. Fakat özellikle modernizmin ve kapitalizmin acımasız etkileri altında Anadolu’da bir toplumsal çöküşme yaşanmaktadır. Film bu anlamda doğrudan zihnimizde canlanan olumlu Anadolu imgelerine saldırmakta ve yaşanan gerçekliği yani çöküşmeyi, bir cinayet öyküsü üzerinden anlatmakta. Yönetmen insan sorunu üzerinden bir bakış açısı geliştiriyor.
…
Seren Yücel, Çoğunluk
Yönetmen, sınıfsallık hissinin azaldığı post kapitalist süreçte, sınıf bilincinin kaybedilmesi durumunu, ekonomik anlamda kapitalist orta ve alt sınıf imgelerini kırarak değiştirme niyetindedir. Eleştirel imgeleri ile yeniden bir sınıf bilinci oluşturma amacı güder. Bu noktada filmi salt marksist ideolojiden uzaklaştıran durum ise işçi sınıfını da aynı şekilde eleştirmesidir. Böylelikle romantik bir anlatımdan uzaklaşarak insan sorunu üzerine gidilmiştir.
…
Nuri Bilge Ceylan, Kış Uykusu
Bazı Kavramlar vardır ve dil vasıtasıyla düşünen insan için bu kavramlar daima olumlu veya daima olumsuz kalacaktır. Örneğin ” Aydın ” kavramı. Aydın: Bilgili, görgülü, eğriyi doğruyu bilen, akılla hareket eden gibi anlamları nedeniyle olumludur. Yönetme Ceylan’ da bu kavram üzerinden Türkiye’de aydın insanın yakın plan bir fotoğrafını çekiyor. Kavramın kendisi olumlu olsa bile bir toplumsal insanda vücut bulunca, kavram çelişik bir hal alabiliyor. Türk aydını üstüne eleştirel bir bakışla kurgulanan bu film kafamızdaki Türk aydını imgesini yerle bir ediyor. İnsani değerler üzerinden bakış açıları arasında fazlaca gezindiği bu filminde yönetmen Ceylan’in savaş ilan ettiği imgeler bununla sınırlı değil. Filmi izleyenler muazzam görüntü düzenlemeleri ile tam bir imgesel savaşa tanık olacaklar.
…
Xavier Dolan, Laurence Anyways
Film doğrudan transseksüellik imgesine yoğunlaşıyor. Bilim dünyası, psikologlar tartışa dursunlar bu bir hastalıkmıdır nedir diye, ortada bir görüngü var ve insanla ilgili. Yönetmen bir trans bireyin nasıl ortaya çıktığı ile ilgili kurguladığı gerçekle, hakim imgeleri ters yüz ediyor. Film transseksüel oluşa bir övgü değil insani bir bakış olarak imge kırıcı filmler arasında girmeyi hak kazanıyor.
…
Durul Taylan, Yagmur Taylan, Vavien
Anadolu toprakları için son derece önemli bir müessese olan aile ile ilgili olan bu film bu ana tema üzerinden geleneksel toplumlarda erkeklik, kadın, ve aile içi ilişkilerle ilgili kabul gören ve önemsenen ancak toplumsal çöküşme ekseninde bozulmaya uğrayan her türlü değer ile ilgili yeni imgeler sunmakta. Filmi izlerseniz son derece başarılı bir toplumsal analiz olduğu fikrinde birleşeceğiz.